Newsletter
Chci poradit +420 739 036 527

Diplom versus dovednost

Gerhard Mendrok
26.08.2018
Diplom versus dovednost

Z čeho v reálném životě máte opravdu užitek? Je to vysokoškolský TITUL nebo praktická DOVEDNOST?  Proč velké procento lidí pracuje v pozicích a přitom studovali úplně jiný obor? Protože je ta práce baví!
Často máme předpoklady dělat úplně něco jiného, než co jsme vystudovali. Všimněte si, kolik studentů Vysokých škol pracuje na recepcích hotelů, při práci jako referenti státní správy nebo v barech. Většinou jsou to lidé, kteří studovali jiný obor. Čím to je?

V médiích je často prezentována špatná úroveň školství, ale problém vidím jinde. Kult akademického titulu - formální převzdělanost absolventů vysokých škol. Máme absolventy, kteří nemají uplatnění.  V technických a některých vědeckých oborech, je odborníků a absolventů nedostatek. V ostatních je většinou absolventů přebytek. Tento zjednodušený pohled uvádím s ohledem na tzv. měkké studijní disciplíny, kam řadím, mimo sociální a filozofické obory i humanitní obory pedagogických škol a bohužel mnohé absolventy škol ekonomických. Často je tak vidět mnoho držitelů oficiálního titulu na pracovních místech, které normálně zastávají kvalifikovaní středoškoláci. Kult akademického titulu tak žene některé rodiče do nesmyslných nákladů, a studenty do iluze skvělých zítřků.

Vystřízlivění nastává v praxi 
Když se zaměstnavatelé,  jako technologické firmy nebo poradenská monstra typu PriceWaterhouseCoopers nebo Ernst and Young stále méně dívají na akademické výsledky a stále vice na skutečné dovednosti, je na pováženou investice do formálního vzdělání. Právě DOVEDNOSTI zajímají firmy nejvíce. Dovednosti, které umíme použít v praxi, nikoliv jen formální znalosti získané při studiu na škole. 

K pracovnímu úspěchu nám pomáhá něco, čemu říkáme selský rozum. Složité věci řešené jednoduše, bez vlivů vnitro firemní politiky, korporátního balastu a manažerských klišé. Jedná se tedy o reálné profesní kompetence. Pokud máte práci, o které jste přesvědčeni, že vás opravdu baví a dokonce uživí, položte si následující otázky:

Jaké vzdělání k mé práci potřebuji? 
Mám předpoklady, abych byl úspěšný?

Firemní vzdělávání
V rozvoji lidí je stále častějším jevem krátké specializované vzdělávání blížící se více praktickému výcviku, než standardní škole.  Proto je důležité mít „za katedrou“ praktika z oboru  a posluchače vnímat jako klienty. Klient totiž vždy žádá za své peníze užitek, jinými slovy  si kupuje informace.  Takto získané informace se projeví měřitelně v praxi, například tím, jak poroste ziskovost

Tímto pohledem vnímáme vzdělávání a aplikujeme je do jednotlivých tréninků. Jeden příklad za všechny: máme vytvořen balíček dovedností pro obchodníky a manažery, který je ihned převoditelný do praxe a tím zvyšuje zisk jednotlivce i firmy. Většina účastníků našich tréninků je  " formálně nekvalifikovaných" ovšem nadšených pro svou práci. Očekávají od nás krátkou pochopitelnou teorii, konkrétní příklady a návody jak aplikovat do praxe – to přesně dostanou!