Newsletter
Chci poradit +420 739 036 527

Nakupovat finanční služby s odborníkem nebo sám?

Gerhard Mendrok, Pete Musil
25.10.2018
Nakupovat finanční služby s odborníkem nebo sám?

Jsou životní situace, ve kterých je zcela zřejmé, jaký finanční produkt pro ně potřebujete. Typickým příkladem je dovolená a s tím spojené cestovní pojištění. Téměř každý člověk si uvědomuje nutnost tohoto produktu, a proto automaticky a často sám jej i koupí. 

Při nákupu finančních produktů se chováme jako při péči o vlastní zdraví. Máme možnost výběru ze 3 možných alternativ, které jsou shodné s léčbou nemoci: Drobné nachlazení řešíme sami u lékárníka, vážnější u specialisty a komplikované problémy v nemocnici. 

Výběr formy nákupu finančního produktu volíme dle vážnosti dopadu na rodinné finance.

Jednoduchou potřebou je povinné ručení. Jeho parametry jsou tak jednoznačné, zčásti stanovené zákonem, že chybu neuděláme při nákupu na webu nebo přímo u autodealera. 

Už při havarijním pojištění je asistence odborníka vhodná, aby nastavení provedl například podle toho, jak moc najezdíme. Můžeme jít do pojišťovny, která tento produkt přímo vytvořila. Jejich odborník zná detail svého produktu, proto jej i nastaví na míru.

V obou uvedených případech je na Vás, kterou pojišťovnu vyberete. Ověřte si nikoliv cenu, nýbrž jak rychle a spolehlivě pojišťovna plní, když nastane škoda. 

Ovšem při zajištění toho nejcennějšího majetku, bydlení, může dojít k situacím, které jedna pojišťovna řešit umí a jiná nikoliv a tady je vhodná asistence finančního poradce, který umí srovnat vaše potřeby s podmínkami více pojišťoven. Výsledkem jeho práce jsou varianty, které sami sestavíte jen s velkým rizikem chyby. 

Článek byl publikován v Deníku, dne 16. 04.2018, rubrika Finanční rádce Zlaté koruny